Wynajmować czy kupować?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego ma to do siebie, że oprócz standardowej działalności, od czasu do czasu pojawiają się zlecenia na wykonanie większego niż zawsze przyjęcia. Problemem w takiej sytuacji jest niewystarczająca ilość posiadanego sprzętu gastronomicznego. Co w takiej sytuacji zrobić? Kupić potrzebne sprzęty, czy też może zrealizować wynajem sprzętu gastronomicznego dla firm? Które rozwiązanie będzie lepsze?

Kupować sprzęt?

Kupowanie sprzętu gastronomicznego ma tę przewagę nad jego wynajmowanie, że pozostanie on w firmie na znacznie dłużej. Ma się również realny wpływ na to:

  • co się kupi,
  • jak będzie dany sprzęt działać,
  • jaka będzie konkretnie jakość sprzętu.

Niestety wiąże się to po pierwsze z o wiele większym wydatkiem, który może być zbyt dużym obciążeniem dla przeciętnej restauracji, a po drugie spowoduje, że przez większość czasu kupiony sprzęt będzie stał nie używany, ponieważ wydajność posiadanego do tej pory będzie wystarczająca dla prowadzenia standardowej działalności.

A może wynajmować sprzęt?

Z tych właśnie powodów tak atrakcyjne wydaje się wynajem sprzętu gastronomicznego dla firm. Nie tylko jest to znacznie tańsza forma posiadana w razie potrzeby niezbędnych narzędzi, lecz również jest o wiele korzystniejsza pod względem logistyki. Wynajęty sprzęt gastronomiczny dla firm jest najczęściej dostarczany przez właściciela i od razu po zakończonej umowie odbieramy. Restauracja czerpie z tego korzyści nie tylko finansowe, lecz również poprawia swoją efektywność pracy.

Comments are closed.