Lokal gastronomiczny – co należy mieć ?

Każdy lokal gastronomiczny musi posiadać urządzenie do obróbki termicznej. Do niedawna były to tylko kuchnie, a od pewnego czasu zaczęła się era taboretów grzewczych.

Taboret grzewczy jest to urządzenie, które wygląda jak zwykły, klasyczny taboret. Posiada on nieco krótsze nóżki i dzięki takiej konstrukcji jest dużo poręczniejszy podczas gotowania na nim potraw w bardzo dużych garnkach.

Zastosowanie taboretów grzewczych

Urządzenia te zaczęły wypierać kuchnie, ponieważ są bardziej funkcjonalne, bezpieczniejsze w obsłudze i lepiej się wpisują w wystrój lokalu. Są mniejsze, można je przestawiać a poza tym wykonane są ze stali nierdzewnej, co gwarantuje bezproblemowe utrzymanie ich w czystości.

Taborety gazowe i elektryczne są dostępne w różnych wielkościach. Mogą mieć jedną lub kilka powierzchni grzewczych. Cała powierzchnia równomiernie podgrzewa dno garnka, w związku z czym potrawa szybciej się gotuje. Na taboretach grzewczych można gotować potrawy w bardzo dużych, nawet 100-litrowych garnkach.

Jakie są rodzaje taboretów grzewczych?

Dostępne są dwa rodzaje taboretów, elektryczny i gazowy. Dla osób, które są bardziej wymagające, powstał taboret elektryczno-gazowy, który został zaopatrzony w ruszt żeliwny.

Urządzenia te są zasilane gazem albo prądem. Urządzenia zasilane gazem posiadają zawór, który umożliwia odcięcie gazu. Dzięki takiej konstrukcji, taboret gazowy jest to urządzenie bardzo bezpieczne.

Taboret gazowy może posiadać jeden palnik lub kilka. Każdy palnik może być kilkukomorowy. Taka konstrukcja powoduje, że dno garnka nagrzewa się równomiernie i potrawa gotuje się szybko i nie przywiera do dna.

Taborety grzewcze posiadają dodatkowe półki pod stanowiskiem grzewczym, lampki kontrolne, a także regulator płomienia i zapalniczkę pizoelektryczną.

Przed zakupem taboretu, należy sprawdzić, czy on posiada wszystkie konieczne certyfikaty.

Źródło: Sklep Technica

Comments are closed.