Rodzaje, parametry i przeznaczenie termometrów kuchennych
Akcesoria i gadżety kuchenne znacznie ułatwiają pracę każdego kucharza. Dobrze dobrane urządzenia pomagają uzyskać pyszne dania, jak również kontrolować przebieg procesu gotowania. Jednym z funkcjonalnych i przydatnych sprzętów jest termometr gastronomiczny. Jakie jest jego zadanie? Jakie cechy i parametry warto uwzględnić podczas zakupu? Jakie rodzaje termometrów obecnie dostępne są na rynku?
Cel i przeznaczenie termometru gastronomicznego
Termometr kuchenny to artykuł, który powinien znaleźć się w każdej amatorskiej oraz profesjonalnej kuchni – dostępny w sklepie Technica. Dzięki temu urządzeniu każdy kucharz pozna temperaturę przygotowywanej potrawy, a także określi stopień wysmażenia mięsa. Gadżet ten pozwoli kontrolować przebieg procesu gotowania czy pieczenia. Profesjonalne urządzenia nadają się również do mierzenia temperatury otoczenia lub powierzchni do przetrzymywania posiłków.
Jak wybrać odpowiedni termometr? Jakie rodzaje urządzeń dostępne są na rynku?
Rodzaje i modele termometrów kuchennych
Wśród wielu dostosowanych do potrzeb użytkowników urządzeń, znajdują się produkty mniej lub bardziej zaawansowane. Wśród wszystkich modeli urządzeń, należy wyróżnić:
- termometr cukierniczy – charakteryzuje się niezwykłą dokładnością pomiaru, wysokim zakresem temperatur, jak również uniwersalną budową uchwytu pozwalającą umieścić sprzęt w wygodnym miejscu.
- termometr bezprzewodowy – artykuł na baterie lub specjalny akumulator. Wygodne i komfortowe w użytkowaniu. Tego rodzaju urządzenie nadaje się do wykorzystania w każdym miejscu i każdych warunkach.
- termometry z sondą – wyposażone w specjalny szpikulec do wbijania w potrawę. Umożliwia dokładne określenie temperatury wewnątrz dania.
- termometry bezdotykowe – pomiar temperatury jedzenia umożliwiony jest dzięki wskaźnikom laserowym.
- termo-higrometr – posiada dodatkową funkcję, jaką jest pomiar wilgotności powietrza.