Czym kierować się przy wyborze szafy chłodniczej przeszklonej?
Szafa chłodnicza jest obowiązkowym elementem wyposażenia sklepów, restauracji, a także cukierni, która umożliwia utrzymanie świeżości produktów oraz znacznie ułatwia obsługę klienta. Z tego powodu dobrze jest wiedzieć, jakie kwestie brać pod uwagę podczas jej wyboru, by jak najlepiej spełniła oczekiwania.
Czym jest szafa chłodnicza?
To urządzenie wykorzystywane jest zarówno w branży gastronomicznej, jak i handlowej. Jego głównym zadaniem jest przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, dzięki czemu będą one dłużej zdatne do spożycia. Szafa chłodnicza przeszklona zapewnia również dobrą ekspozycję towaru, ponieważ klienci mogą przyjrzeć się produktom przez przeszklone drzwi oraz witryny.
Szafa chłodnicza przeszklona – na co zwracać uwagę?
Podczas wyboru szafy chłodniczej należy zwracać uwagę na kilka aspektów, by urządzenie spełniło wszystkie oczekiwania, a są to m.in.:
- wielkość – powinna być dopasowana do przestrzeni w zależności od dostępnego miejsca, rodzaju, a także ilości produktów, które miałyby zostać umieszczone w środku.
- rodzaj i rozstawienie półek – dobrym wyborem z pewnością będą półki regulowane, które pozwolą na dopasowanie wnętrza do przechowywanych produktów.
- klasa klimatyczna – określa, jaką temperaturę powinno mieć otoczenie, w którym znajduje się szafa chłodnicza.
- umiejscowienie agregatu – w zależności od wyboru górnego lub dolnego będzie to miało wpływ na pracę, dlatego wybór powinien być podjęty według własnych potrzeb.
- łatwość obsługi – w tym przypadku istnieje kilka możliwości, takich jak: regulator temperatury z elektronicznym wyświetlaczem, sposób otwierania drzwi oraz możliwość montażu drzwi z lewej lub prawej strony.
Wybór powinien być podjęty ze względu na indywidualne preferencje lokalu, by szafa chłodnicza przeszklona dobrze spełniła swoje oczekiwania oraz była łatwa w obsłudze, a w szczególności kiedy urządzenie będzie często użytkowane i sprawna obsługa może okazać się kluczowa.