Karty menu – preludium do radości z posiłku

Gdy wybieram się do restauracji dzielnie oszczędzam kubki smakowe na dobry posiłek w estetycznym lokalu. Jak wiadomo, w restauracji na radość spożywania trzeba nieco poczekać i to jest zrozumiałe,. Natomiast jest coś, ta chwila przed złożeniem zamówienia, gdy trzeba dokonać wyboru. Co zamówić? Tu  pochylam się nad restauracyjnym menu i oto chwila prawdy.. Szybkie zamówienie i smaczne oczekiwanie czy może powolne studiowanie menu i lekki niesmak nad kartą menu? 

Karty menu – jakie być powinny?

Drogi restauratorze, karty menu to wstęp i zachęta. Jest równie ważne jak wystrój i obsługa. To poniekąd wizytówka Twej restauracji. Jak widzę to ja? Twój skromny klient?

Otóż, wedle mego zdania karty menu powinny być:

  • Krótkie – w miarę krótkie menu jak najbardziej pozwoli wstępnie docenić talent szefa kuchni i szybko dokonać wyboru dania. Przedzieranie się przez menu o długości i przejrzystości epopei jest kłopotliwe.
  • Czytelne – prosta czcionka daje najlepszy efekt. Zawijasy i wymyślne układy wyrazów utrudniają zapoznanie się z menu. Warto pamiętać, że Klient przyszedł zjeść. A poezja (smaku) ma być na języku a nie w menu.
  • Estetyczne – najlepiej foliowane. Zatłuszczone menu to obraza dla Klienta jak i dla Restauratora
  • Łatwe w czyszczeniu – właśnie dzięki foliowaniu, można łatwo czyścić i dezynfekować karty menu. Higiena w restauracji to podstawa!
  • Trwałe – mają przecież służyć na długi czas. Warto pomyśleć o obiciach w skórze, płótnie czy metalowych okuciach na rogach – zapobiegają przecieraniu się rogów
  • Personalizowane – lubię gdy, karty menu są oryginalne, z pomysłem czy z logo. Świetnym pomysłem są też motywy nawiązujące do tradycji czy specjalności lokalu.  

Karty menu z pomysłem- z jaką firmą?

Dla podniesienia rangi lokalu i uprzyjemnieniu życia Klientom dobrze pochylić się nad kartami menu w swojej restauracji, przecież to jedna z wizytówek lokalu. Przy robieniu kart menu warto zaufać sprawdzonej firmie, z tradycjami. Pomysłowe i jakościowe menu – to must have dobrego restauratora.

Comments are closed.